Hogyan válasszunk megfelelő ablakot

Az információhiány a rossz választás oka
Az átlag vásárló mai napig nem ismeri a legfontosabb tényezőket, információkat a számára megfelelő termék kiválasztásához. Az ablakok osztályozása többféle: ár, minőség, besorolás szerint. Sajnos, a válság beállta óta mindenki olcsó ablakot szeretne, nem tudván, hogy a pillanatnyi megtakarítás a jövőben több kiadáshoz vezet: szervizelés, alkatrészcsere, rosszabb esetben időnap előtti ablakcsere. 2008–2009-ig még volt annyi tartalék az árakban, hogy különböző árkedvezményeket lehessen adni, de most már mindenki a zsák aljára ért, az árcsökkentés minőségbeli romlást von maga után.

A minőségi ablak akár 50 évig is eltart
Németországban mintegy 25 évvel ezelőtt szerelték be az első PVC-ablakokat, amelyek most jutottak oda, hogy le kelljen cserélni, elsősorban az épületek hőrehabilitációja érdekében. Még mindig annyira hatékonyak, hogy Romá­niában több helyen árulják az onnan hozott, bontott termékeket. Egy hosszú élettartamú ablak viszont már többe kerül, nagyobb befektetést igényel. A profilnak meg kell lennie a megfelelő falvastagsága, lehetőleg a belseje ne legyen újrahasznosított, az acélmerevítő fala is legyen megfelelően vastag, a vasalat legyen minőségi. Az olcsó termékek kelet­ről kerülnek az országba, többnyire Törökország­ból és Kí­nából. Sajnos, többször meg­ta­pasz­taltuk az olcsó ter­mé­kek buk­tatóját, ezért lettünk szkeptikusabbak néhány ország olcsó termékei te­kin­tetében.

Megfelelő ablak a megfelelő helyre
A legnagyobb kereslet az olcsó ablakok iránt mutatkozik. Az átlagminőség körülbelül 15 százalékkal drágább, de ennél sokkal hosszabb az élettartama. A drágább ablakok általában Németországban gyártott „német” profilból készülnek, tehát az ezekre adott jótállási idő elfogadható, valós. A fontos, hogy a megfelelő ablakot válasszuk ki a rendeltetési helyhez és az elvárt teljesítményhez viszonyítva. Például egy erkély beépítéséhez elégséges a gyengébb minőségű ablak is, a tömbházak ablakára ajánlott már egy jobbacska profilból gyártott, míg a lakóházakhoz kizárólag a drágább ablakok javallottak, mivel egy ház hosszú távú befektetés, az összes fala érintkezik a külvilággal, tehát nagyobb a hőveszteség.

Fontos a párkány
Sokan elhagyják szerelésnél a párkányt, későbbre hagyva azt, vagy esetleg helyettesítik egyébbel. Téves felfogás, mivel a párkány szerelésnél bekerül a tok alá, elvezeti a lefolyó vizet, kondenznedvességet, védi az ablak alját, amely a legkitettebb, legérzékenyebb rész. Nyugaton legtöbb helyen a párkány alapfelszereltség, csak nálunk divat az ablakot darabokra szedni, és úgy árulni, akárcsak az autóknál.

A penész – valós gond
Sokaknál, akik ablakcserét hajtottak végre, általában téli időszakban megjelent a penész. Sajnos az ablakcserével újabb gond adódik, mégpedig a szellőztetés. A penész akkor jelenik meg, ha a falak lehűlnek, párás a benti levegő és nincs megfelelő fűtés, szellőztetés. A termopán ablak tökéletesen szigetel, lezárja az eddig beáramló levegő útját, tehát újra kell gondolni a lakás szellőzését. Különféle szerkezetekkel lehet csökkenteni a benti páratartalmat, viszont a végső megoldást a szellőző- és fűtésrendszer rehabilitálása jelenti. Ajánlatos ilyenkor szakemberhez fordulni.

Forrás: 3szek.ro
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail