Cum sa alegem ferestrele potrivite?

green-building-800x400

Alegea greșită datorează inconștiinței

Clientul general nu cunoaște nici în zilele noastre criteriile cele mai importante și informațiile necesare alegerii produselor potrivite, corespunzătoare. Clasificarea tâmplăriei se face după mai multe criterii : preț, calitate, categorie. Din păcate, în urma crizei economice și financiare toată lumea optează pentru ușile, ferestrele și accesoriile ieftine, însă fără să conștientizeze că eventualele economisiri actuale vor duce în viitor la cheltuieli multiple : reparații, întreținere, schimburi de piese, sau în cel mai rău caz la schimbarea anticipată a tâmplăriei respective. Până în anii 2008-2009 prețurile au avut o marjă suficientă, astfel încât comercianții au putut acorda diferite reduceri semnificative. Însă, în zilele noastre toate reducerile de preț duc fără echivoc la deteriorarea calității.

O fereastră de calitate durează până la 50 de ani

În Germania primele ferestre termopan din PVC au fost montate cu 25 de ani în urmă. Acestea numai acum trebuie să fie înlocuite, în primul rând în scopul reabilitării termice a clădirilor. Însă, sunt încă extrem de eficiente, astfel încât aceste ferestre utilizate sunt revândute în România. O fereastră termopan cu durabilitate îndelungată necesită o investiție mai remarcabilă, este mai scump. Adică : profilul trebuie să aibă grosimea suficientă, interiorul să nu fie produs reabilitat, reutilizat, grosimea baghetei să fie corespunzătoare, iar feroneria și fie de calitate. Produsele ieftine sunt originare mai ales din China sau Turcia. Din păcate, am avut ocazia să cunoaștem dezavantajele produselor ieftine, astfel am devenit mai sceptici față de produsele anumitor state.

Fiecare fereastră la locul lui

Cele mai căutate sunt ferestrele ieftine. Produsele de calitate medie sunt mai scumpe cu aproximativ 15%, însă durabilitatea este și mai îndelungată. Ferestrele mai scumpe sunt fabricate în primul rând în Germania din profile „germane”, deci perioada de garanție acordată acestor produse este mai acceptabilă și rezonabilă. Este foarte important să alegem fereastra potrivită ținând cont de destinația și coeficientele preconizate. De exemplu, la un balcon putem alege produse mai ieftine, la geamurile apartamentelor sunt recomandate produse mai bune, de calitate, pe când la case de locuit trebuie să alegem în exclusivitate produse excelente. O casă de locuit constituie o investiție mai semnificativă, iar pe de altă parte toate perețile au contact cu temperatura exterioară, deci și pierderea termică este mai ridicată.

Glafurile sunt importante

Cu ocazia montării tâmplăriei termopan, mulți neglijează glafurile, le înlocuiesc cu alte soluții, eventual lasă montarea glafurilor la o altă dată ulterioară.

Concepție greșită, deoarece odată cu montare, glafurile sunt fixate sub profil în scopul eliminării corectă a apelor pluviale sau rezultate din condens, protejează partea inferioară a tâmplăriei ceea ce este de altfel partea cea mai afectată de intemperiile. În țările din occident, glafurile intră la dotarea de bază a tâmplăriei, numai la noi sunt desprinse de celelalte părți și sunt separat valorificate și montate.

Mucegaiul – problema reală

După înlocuirea ferestrelor vechi cu cele termopan, mai ales pe timp de iarnă apară mucegaiul. Din nefericire, odată cu înlocuirea tâmplăriei ne confruntăm cu o altă problemă : și anume cea a ventilației. Mucegaiul apare atunci când pereții sunt reci, aerul interior este umed și fără să fie încălzire suficientă și ventilație corespunzătoare în încăpere. Ferestrele termopan au o închidere ermetică, blochează drumul aerului. Deci, soluțiile de aerisire a locuinței trebuie regândite neapărat. Cu diferite instalații se poate reduce nivelul de umiditate interioară, însă soluția finală constă în reabilitarea sistemului de aerisire și de ventilație. În cazurile asemănătoare Vă recomandăm să apelați la serviciile specialiștilor.

SURSĂ: 3SZEK.RO
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail